This is the main content. To display a lightbox click here

Runvik - ung i politiken

onsdag, maj 31, 2006

VG+

Det är nog det tråkigaste som kan hända i betygsväg: man får ett VG+ eller ett starkt VG bara för att man inte lyckats riktigt hela vägen fram. Det är just därför man borde ha ett annat betygsystem, ex. ett sjuskaligt, eller kanske ännu hellre ett med tio steg. Det skulle innebära att jag i just det här fallet skulle ha fått en åtta istället för en sexa, vilket är ganska så stor skillnad.

Dagens system har ju bara tre skalor vilket innebär att alla områdena är väldigt stora och någon som nätt och jämt når upp till G får samma betyg som någon som nästan har ett VG.

tisdag, maj 30, 2006

Skatt på SMS och E-post?

Alltså, det måste ju verkligen ha slagit slint i huvudet på de människorna som sitter i Europaparlamentet och som nu föreslagit att man ska ta ut en skatt på SMS och E-post. Det konstigaste är ju faktiskt att de ens utreder frågan, hur kan man tycka det är en bra eller ens rimlig idé?!

En skatt som motsvarar ungefär 9 öre per SMS är det bland annat som det pratas om, vilket skulle innebära för mig som ofta skickar nära 100 SMS per vecka behöver betala ytterligare 10 spänn i skatt bara för att kunna kommunicera med mina vänner.
And don't even get me started on tax on e-mails...

Återigen: vad tänker de med?

Sommaren

Äntligen!

Nu är det snart dags för sommaren, vilket börjar märkas nu när kursen avslutas/ tar paus en efter en! Idag var det sista fysik- och mattetimmarna för det här läsåret, samtidigt som vi tidigare har avslutat både mediakommunikationen och naturkunskapen.

Ännu spelar syrsor
till vindarnas sus
Ännu rullar kulorna
på skolgårdens grus
Och än strålar solen
på brunbrända ben
Ännu ruvar fåglarna
fast timmen är sen

Det finns tid till försoning
innan dagen är förbi
För jag tror, jag tror på friheten
jag lever i
Och är det inte verklighet
så drömmer jag

Sol, vind och vatten är
det bästa som jag vet
men det är på dig jag
tänker i hemlighet
Sol, vind och vatten
höga berg och djupa hav
Det, är mina drömmar vävda av

Sol, Vind och Vatten - Ted Gärdestad

måndag, maj 29, 2006

Hur lever du?

Själv lever jag tydligen som en folkpartist... Iaf enligt DN:s test "lever du som du röstar?". Så här såg mina resultat ut:



Det betyder nog dock bara en sak; man behöver inte vara bonde och gammal traditionalist för att rösta på Centerpartiet. Jag är det nämligen inte och Centern är ett parti som passar mig perfekt.

Gör testet du också!

Många unga hoppar av...

Det verkar som om folk tycker det är konstigt att många unga hoppar av från politiken, men jag tycker faktiskt inte det är så underligt. Jag tror dock inte att det handlar om att man inte trivs eller att man tycker det är tråkigt eller svårt, istället handlar det nog mest om vart man är i livet.

Ifall jag själv blir invald till kommunfullmäktige i Sunne så är ändå riskerna ganska stora att jag inte kommer vara kvar hela mandatperioden. Jag som inte ens gått ur gymnasieskolan är ju knappast säker på vad jag vill göra för något efter jag slutat skolan. Troligtvis kommer jag att fortsätta med studierna direkt, men vart vet jag ju inte... Kanske Göteborg eller något dyl. och då är det inte så enkelt att vara kommunpolitiskt aktiv i Sunne.

Läs DN-artikeln här.

Inte yngst

Jag läste just på Ungt val om att jag inte är den yngsta som ställer upp i valet utan istället två tvillingar som ställer upp till kommunfullmäktige i Mönsterås som fyller på valdagen (jag fyller dagen innan). Får se vad det blir av det hela, det visar sig efter valet, men jag får nöja mig med att vara tredje yngsta kandidaten i Sverige än så länge.

Läs om dem här.

onsdag, maj 24, 2006

Uppehåll i några dagar

Nu är det dags för Kristhimmelsfärd och jag kommer att stanna kvar i Karlstad (utan Internet alltså) vilket innebär att det troligtvis inte kommer bloggas något förens på måndag...

Mönstring

Idag har jag varit iväg och mönstrat, vilket faktiskt gick så bra det kan utan att få göra lumpen. Jag fick 8 av 9 på inskrivningsprovet och bra resultat hos psykologen; en sjua i ledarskap bland annat.


När jag sen skulle göra den medicinska kollen gick det dock inte lika bra. Jag fick först vänta i 30-40 minuter för att få komma in till sköterskan, när jag väl var där så skickade hon iväg mig till Läkaren så snart som hon fick höra att jag har dålig blodcirkulation och lätt tappar känsel i fingrarna. När jag sen suttit där i drygt en och en halv timme så fick jag träffa läkaren som nästan direkt konstaterade att jag kunde skippa de andra testerna och gå hem...


Kändes lite fånigt när man spenderat 6 timmar där och sen inte fick veta vad man skulle passat som. Men det var skönt att få veta att psykologen tyckte jag var ”sane” iaf.

Dagens citat:

Skolan är som Sunset Beach; det gör inget om man missar en dag. / Daniel "Judas" A.

tisdag, maj 23, 2006

Mp och Fp

Tydligen verkar det som om Mp lika gärna vill vara i en koalition med något av mittenpartierna som tillsammans med S och V. Jag har kanske inte så mycket att tillägga, tyckte att den här artikelln sa det mesta, iaf informativt: Miljöpartiet vill regera ihop med folkpartiet

Skandal...

Två skandaler på kort tid. Först måste jag kommentera att det var skandal att Jessica vann Big Brother igår när Rickard helt klart borde ha vunnit. Sen så har jag precis haft naturkunskapsprov, vilket också var skandal.

Det är så otroligt störande att det är så olika svårt/lätt att få betyg i samma ämne beroende på vad för linje eller skola man går på...

Dagens citat:

Ge dig Martin, intresseelefanten ramlar ner från skåpet. / Christian

måndag, maj 22, 2006

Ett slag för en bättre miljöpolitik

Nu har Centerpartiet gått ut med ett nytt miljöprogram som föreslås ligga till grund för Alliansens miljöpolitik. Det är inga direkt oväntade förslag och de använder sig av morötter istället för piskan vilket jag tror är helt rätt väg att gå. Miljöpartiets piska har förstört för många utan att direkt hjälpa miljön, något jag hoppas det blir ändring på efter valet.

Läs mer om miljöprogrammet här.

söndag, maj 21, 2006

Da Vinci-koden

Som nästan alla andra har jag givetvis läst boken, men jag har faktiskt inte slängt mig in på biografen för att se filmen än. Filmen hade (som de flesta säkert inte har missat) premiär i fredags och mottagandet av recensenterna har varit ganska svalt. Jag tror iofs att de flesta filmkritiker var emot boken redan, så att de skulle ”dissa” filmen var väl inte direkt oväntat.

Själv ska jag givetvis gå och se den och känner jag mig själv rätt kommer jag säkert gilla den bara för att filmkritikerna sågat den. Den kan säkert inte leva upp till boken, men jag tror inte att Tom Hanks, Sir Ian McKellen och Jean Reno är så dåliga att de misslyckas totalt.

Om du känner dig som en lite bitter filmkritiker och inte heller gillade boken kan du säkert hålla med om det som Johan Croneman skrev i DN (om du inte är det eller gillade boken så upplever du den nog mest provocerande eller fånig, läs den då på egen risk). Lär artikeln här.

Public Service

Som varje söndagsmorgon så sitter man och lyssnar på Public Service och det är nästan alltid lika roligt. Idag drev de givetvis med Danielsson men också om Mauds nya bok. Lyssna här (Public Service startar 11:30 minuter in i programmet).

lördag, maj 20, 2006

Tävla i skog

Idag kommer Georg hem efter att ha varit och tävlat i SM i skog. Han vann tyvärr inte dock, utan kom femma (han har dock vunnit tidigare) vilket inte gav han en motorsåg utan nån annan liten praktisk pryl för att göra timmer...

fredag, maj 19, 2006

Bra jobbat Camilla!

Idag var jag och lyssnade på när vår distriktsordförande Camilla Axelsson var på sin första debatt. Hon skötte sig mycket bra och jag tror hon tycker det är skönt att ha gjort det en gång nu, så hon kan komma igång ordentligt med valrörelsen sen.

Det var tyvärr lite lite med folk; bara en eller två som inte viste vilket parti de skulle rösta på, men man kan ju hoppas de tänker sig rösta borgerligt nu iaf!

Än en gång: Bra jobbat Camilla!

torsdag, maj 18, 2006

Mp vs Ohly

Läste just en ganska intressant artikel på DN.se som handlade om att Mp är väldigt sura på V:s ultimatum där de kräver ministerposter i nästa regering. "Omoget" tycker Peter Eriksson.

Jag vill bara dubbelkolla lite, är det ingen annan än jag som för några veckor sedan hörde en väldig massa tjat om att BÅDE Mp och V krävde att få ministerposter för att ingå i ett samarbete med S, ungefär samtidigt som Person gick ut och sa att han ville styra med egen majoritet.

Läs artikeln här.

Det andra med det tredje...

Idag har det verkligen varit full rulle hela dagen. Det startade med en debatt i Tingvalla aulan, som också i sig inleddes med en egen liten debatt mellan Allianspartiernas ungdomsförbund och vänsterungdomarna. De (vänsterungdomarna) hade hört att skolan bjudit in en tjej ifrån junilistan och ville därför inte debattera alls, men efter att vi pratat om det ett tag så blev väl de flesta eniga om att det borde vara debatt ändå och de andra hängde på av bara farten.

Men själva debatten var väl inte så mycket att hänga i granen tyvärr. Det var ett ganska lågt deltagande då inte ens en fjärdedel av de klasser som skulle ha varit där dök upp och tidspressen var hård. Jag själv gjorde väl inte saken bättre med att vara dåligt förberedd, men det löste sig, ska se till att skriva en bra presentation som jag kan använda ständigt framöver istället (Hade tack och lov Mari som stöd vilket hjälpte en hel del).

Vad gäller junilistan så blev jag lite förbryllad då nästan allt de sa var saker som Centern sagt, sånär som på ett par punkter iaf. Dock var de inte alls lika sugna på att ge konkreta förslag och var det något förslag alls så var det inget eget heller. Kändes lite som hon snappade upp det hon kunde under debattens gång och jag hade hemskt gärna pratat lite med henne efteråt för att försöka få lite mer klargjort vart de står egentligen.

När jag väl kom ifrån Tingvalla så var det dags att delta på ett stormöte (ett möte med samtliga klassrepresentanter från skolan) med elevrådet på Sundsta-Älvkullen. Det kändes inte så viktigt eftersom deltagandet på det var om möjligt ännu lägre än i Tingvallas aula, men var och en ur elevrådsstyrelsen skulle vara med och delta iaf, vilket iofs är vikigt.

Sen var det dags för tre timmar programmering vilket knappast kändes motiverat eftersom jag var så trött. En hård (fast också lite rolig) dag, men men, nu ska jag snart ut och åka en sväng med Hanna, ska bli roligt!

Dagens citat:

Men det löser vi med en liten mattemation. /Rickard K.

Duktiga Hanna

Nu har syrran lyckats få körkort! Väldigt roligt, men jag hoppas hon inser att hon kommer få köra runt en massa *flinar*. Nädå, men ett stort grattis till henne iaf!

onsdag, maj 17, 2006

Paneldebatt, prov och magsår

Det sistnämda är ju inte riktigt sant men det börjar kännas lite stressigt. Aja, det viktigaste är att det är roligt. Provet (Nationellt prov i matte C) var kanske inte så kul iofs, ganska ansträngande, men imorgon ska jag på paneldebatt i Tingvallaaulan. Måste sätta mig och skriva en bra presentation först bara, men det ska nog gå vägen.

Ring P1

En äldre dam ringde in till Ring P1 igår när de diskuterade arbetslöshet. Hon tyckte det var synd att kvinnor var tvungna att utföra två arbeten; nämligen också att föda barn. Hennes lösning var att staten skulle ge en mor betalt för att stanna hemma hos barnen och eftersom det skulle innebära att samtliga sjukskrivningar skulle upphöra skulle det gå på ett ut.

Jag tyckte det var väldigt underhållande fast nästan lite sorgligt att höra, att människor kan se så annorlunda på saker. Givetvis är det hemskt viktigt med mammaledighet och att man inte stressar en massa när man är gravid, men jag känner väldigt få mödrar som inte skulle vilja göra något annat än att ta hand om barnen. Det är ju faktiskt ett gemensamt ansvar där båda föräldrarna ska stanna hemma, gärna lika mycket. Men men, är nog svårt att se det så när man är uppvuxen på ett annat sätt.

tisdag, maj 16, 2006

Dagens citat:

En väldigt uppriven Tim i min klass sa när vi var tvunga att gå ut på en naturkunskapslabb:

Varför måste vi gå ut i skogen på naturkunskapen? Vi har ju läst om jordskikten i boken och hon behöver inte övertyga mig, jag tror på det!

Farbror Daniel

Jag fick reda på för jämt ett par timmar sedan att jag nu blivit farbror. Känns väldigt roligt!

måndag, maj 15, 2006

Kd-krav

Tydligen kräver nu Kd att man ska ha en mer miljövänlig politik inom alliansen, någon som C länge har efterfrågat. Centerpartiet var det första pariet att lägga en miljömotion i riksdagen och har alltid setts som ett miljöparti som kämpar för ett grönt Sverige. Varför Kd börjar pratar om det här just nu kan man ju fråga sig, men jag kan ju lova att Centern kommer att fortsätta vara med och trycka på vad gäller miljön.

söndag, maj 14, 2006

En lyckad stämma!

Som jag tidigare nämnde åkte jag i torsdag mot Örebro där jag tillsammans med nära 200 andra CUF:are skulle samlas för att delta på årets förbundsstämma. Om man ska se till de roligaste händelserna under hela året hamnar lätt denna tillställning på tio-i-topplistan.

Många av mina ”icke förbundsaktiva” vänner har väldigt svårt att förstå detta, men det handlar om så mycket mer än att bara sitta och rösta om beslut. Det handlar inte minst om att bygga på sitt sociala kontaktnät, att träffa många av ens gamla kompisar och givetvis att lära känna nya. Att göra allt detta samtidigt som man får diskutera frågor rörande allt från feminism till miljö gör att man utvecklas både politiskt och socialt.

Bara för att alla är CUF:are betyder inte detta att alla direkt har exakt samma åsikter, så funkar det nog aldrig inom politiken. Samtliga delar den gröna socialliberala ideologin och ekohumanismen som CUF står för. Men att alla skulle vara eniga i exempelvis EMU- eller värnpliktsfrågan går nog inte att begära.

Jag har en känsla av att jag inte bör skriva allt som hänt under helgen på en gång, samtidigt som jag absolut inte är pigg nog för att göra något sånt (man sover inte så mycket trotts att man inte har nattmangling). Istället kommer jag säkert att skriva en hel del om sakfrågorna bit för bit.

Det har iaf varit en väldigt lyckad helg och det är som sagt alltid lika roligt! Men allt roligt ska ju också ha ett slut, avtackningarna och avslutningstalet är alltid lika sorgliga även om man vet att man kommer ses inom kort. Men till skillnad från förra året kommer vi nu efter den roliga stämman inte att ta det lugnt i några veckor, utan istället dyka in i en otroligt intressant, spännande och säkerligen rolig valrörelse! Inget lugn, ingen ro, men en himla massa skoj!

Måste också passa på att hälsa Lars, Britta, Maria och Tim ett stort grattis till de nya platserna i förbundsstyrelsen, samt gratulera de omvalda: Fredrick, Annie, Ida, Magnus, Erik, Johan och Julia!

onsdag, maj 10, 2006


Imorgon är det dags för en av de roligaste CUF aktiviteterna för hela året. Ja, helt riktigt! CUF:s Förbundsstämma. Varje år samlas ombud från hela Sverige och beslutar om vad man ska tycka i förbundet. I fjol var stämman här i Sunne och i år är den i Örebro vilket jag gillar då det inte är så väldigt jobbigt att resa dit. Tyvärr blir det ju lite jobbigare för ex. Halland som måste åka kvart över fyra på morgonen.

Antagligen kommer jag dock inte ha några större möjligheter att blogga under tiden, vilket innebär att det troligtvis inte kommer stå nått nytt här förens på måndag. Men å andra sidan kommer jag troligtvis ha mycket intressant i tankarna då!

Ha en underbar och rolig helg! (det kommer jag garanterat ha iaf)

Vita vårblommor

Nu äntligen har jag börjat se vitsippor här uppe i Värmland. Jag har varit väldigt avundsjuk på de i Götaland som har haft den vackra blomman i flera veckor, men nu kommer den även hit. För att citera Gert Fylking: ”Äntligen!”.


måndag, maj 08, 2006

Föräldraskap och feminism…

Igår på motionsträffen diskuterade vi även ett annat ämne: Feminism. Jag är feminist och har väl kallat mig det så länge jag förstått innebörden av ordet, men igår kom vi in på en annan fråga som rörde jämställdhet, nämligen männens roll i föräldraskapet. Jag hade inte direkt tänkt på frågan innan utan mest tänkt på de kvinnor som kan råka illa ut, men en av göteborgarna la fram en annan intressant synvinkel: Om en tjej blir havande med en killes barn och tjejen vill behålla barnet medan killen inte vill det är killen helt maktlös. Givetvis ska inte killen tvinga tjejen till abort, det vore ju absurt, men att man kanske under den tiden det fortfarande är möjlighet till abort ska kunna avsäga sig faderskapet.

Är väldigt osäker i det hela och det känns som om det är en väldigt svår fråga, men helt klart väl värd att tänka på.

söndag, maj 07, 2006

Motionsträff

Så sitter jag här igen. Lyckades inte skriva något igår kväll, eftersom jag var nere i Karlstad och jag inte har något Internet i min lägenhet. Jag var tvungen att vara där tidigt eftersom jag skulle på motionsträff inför vår Förbundsstämma som inleds på torsdag.

Vi lyckades prata igenom mycket av det sakpolitiska programmet och fick en lite bättre uppfattning om hur vi vill ta besluten. Vi hade besök av ett av våra granndistrikt i Väst också; Göteborg, som tog sig hit över dagen. Mycket duktiga personer, men några av dem (eller kanske snarare en) hade ganska så speciella åsikter, främst när det kom till jordbruk.

En av de mest debatterade delarna var ett stycke ur 6.6 Jord- och skogsbruket, de gröna näringarna i CUF:s Sakpolitiska program, 2006 som löd:

Sveriges bönder lider av hämmande produktionsskatter vilket gör de svenska producenterna mindre konkurrenskraftiga än de europeiska konkurrenterna. CUF vill se en harmonisering med de europeiska nivåerna av el, kväve och dieselskatt.

Han hävdade att det var ett ”jävla daltande” med de svenska bönderna och om man inte kunde konkurrera med deras europeiska kollegor så var det väll lika bra att lägga ner. Ganska intressant när man är med i ett parti som vill främja småföretagande. När vi frågade om han inte ville kunna köpa svensk producerat kött så svarade han att han helst bara ville ha det som var billigast och att han inte brydde sig om det så kom ifrån Thailand.

Jag har lite svårt att skriva alla de saker vi diskuterade om här, men det var ungefär på den vägen det fortsatte. Han var iaf en trevlig prick i övrigt, men han hade svårt att se saker ur ett eko-humanistiskt perspektiv.

I stort lyckades vi bra med motionsträffen och jag tror nog att alla gick därifrån en aning mer informerade eller fundersamma. Det är ju faktiskt mycket viktigt att diskutera igenom besluten och förslagen innan man sitter där på stämman, för förhastade beslut blir sällan riktigt som man tänkt sig i det långa loppet.

fredag, maj 05, 2006

Sunnemârten

Idag var det dags för vårens Sunnemârten (en medelstor marknad i mina föräldrars hemkommun Sunne). Jag och min granne Ola Persson åkte upp för att göra iordning Centerns stånd klockan 06:00 imorse, sen stod vi där hela dagen (till 18:00 då vi började plocka ihop) och nu tillsist är jag hemma. Kändes som om det var väldigt givande iaf, även om jag inte lyckades hålla så många längre samtal med Sunnebor så fick jag prata en hel del med ex. Forshagabor och norskar. Men bland det viktigaste är kanske att man träffar varandra; både besökare och partivänner.

Vi delade iaf ut vår nya valplattform. Jag har inte haft tid att fixa så man kan visa den här, men vi har iaf börjat med en hemsida kring denna och kretsen. Den är dock långt ifrån klar utan kommer att uppdateras lite då och då fram till den 25:e maj.

Hemsidan finner du på: www.centerpartiet.se/sunne

torsdag, maj 04, 2006

Sprickor?

Jag måste säga att jag är ganska trött på att höra om "oenigheten" inom Alliansen nu (läste just en ganska provocerande ledare i VF). Under hela våren har det inte hörts särskilt mycket mer än om oenigheterna i det borgerliga blocket, att partierna faktiskt kompromissar fram lösningar innan valet så att folk vet vad det är de kan rösta på kommer sällan på tal.

Eftersom det är fyra olika partier är det ju också fyra olika ideologier och att man inte är helt eniga i alla frågor är ju rent och skärt bonnvett. Men trotts det lyckats kompromissa fram enigheter i de flesta frågor och resten kommer man säkert ha klara innan valet.

Det är intressant att man inte kritiserar den Socialdemokratiska "alliansen" mer. Även om det inte är en "allians" enligt dem så är de ju ändå samarbetspartier, och de är knappast mer överens (de har regerat i många år nu och är fortfarande inte överens) än deras borgerliga systrar och bröder.

Slut på skolveckan

Idag har vi egentligen haft sovmorgon till klockan 12:20 (vilket man sällan får i min klass) men jag var tvungen att gå på ett ESO-möte (elevskyddsombudsmöte) klockan 09:30. Det var iofs ganska kul, så det gjorde inte så mycket.

Och imorgon har jag ingen skola eftersom jag ska stå på Sunne-mârten (Sunnes marknad) hela dagen och göra lite reklam för mig och Sunne centern. Ska åka hemåt nu så snart jag är färdig med skolan och göra några förberedelser.

PS. om man söker på "daniel runvik" på Goggle.com nu så blir min blogg den första träffen! DS.

onsdag, maj 03, 2006

Nationella, budget och skolval

Idag har haft ganska mycket för mig, även om hela förmiddagen varit en enda lång engelska lektion; först Writing-delen av nationella och sen en redovisning om Australien. Sen hade jag ERS-möte (elevrådsstyrelsemöte) där vi diskuterade årets budget, vilket innebar främst en diskution om treornas bal, men också lite andra kul aktiviteter. Jag ska bland annat se om jag kan annordna skolval här till hösten genom organisationen Skolval 2006.

I övrigt har det inte hänt så mycket med politiken idag, har gjort ett litet "
valtest" på DN.se. Det verkar vara väldigt Kd vänligt (jag och många andra jag känner blev mycket mer Kd än vad vi trott, även om jag blev mest C såklart) men det är ju mest en kul grej!

Och som ni kanske ser har jag också tagit mig lite tid att skriva en ordentlig presentation av mig i sidofönstret till höger, var på tiden!

tisdag, maj 02, 2006

Brobygymnasiet

Idag var jag och Lars Nyborg på besök i hos sam 2:an på brobygymnasiet. Det var till störst del en utfrågning/granskning om ungdomsförbundets ideologi och åsikter. Det gick bra och jag tror nog att de fick de flesta av sina frågor besvarade. Men nu ska jag strax åka ner till Karlstad igen, dags för nationellt prov i Engelska imorgon...

måndag, maj 01, 2006

Kunde inte...

...sagt det mycket bättre själv:

http://larsnyborg.blogspot.com/2006/05/upp-till-kamp-mot-vad.html

Lite 1:a maj förstörelse

Det var väl antagligen inte oväntat att man skulle höra om demonstrationer och olagliga aktioner en dag som denna. Känner mig ganska trött på de människor som tvingat måste visa sitt misstycke genom att förstöra för andra (det får en väl kanske att uppskatta de lite mer fridfulla 1:a maj talen mer iofs).

Läs och begrunda.



Bloggen danielrunvik.blogspot.com är inte längre aktiv. För mer aktuell information angående Daniel Runvik, besök hans hemsida:

www.danielrunvik.se