This is the main content. To display a lightbox click here

Runvik - ung i politiken

söndag, maj 07, 2006

Motionsträff

Så sitter jag här igen. Lyckades inte skriva något igår kväll, eftersom jag var nere i Karlstad och jag inte har något Internet i min lägenhet. Jag var tvungen att vara där tidigt eftersom jag skulle på motionsträff inför vår Förbundsstämma som inleds på torsdag.

Vi lyckades prata igenom mycket av det sakpolitiska programmet och fick en lite bättre uppfattning om hur vi vill ta besluten. Vi hade besök av ett av våra granndistrikt i Väst också; Göteborg, som tog sig hit över dagen. Mycket duktiga personer, men några av dem (eller kanske snarare en) hade ganska så speciella åsikter, främst när det kom till jordbruk.

En av de mest debatterade delarna var ett stycke ur 6.6 Jord- och skogsbruket, de gröna näringarna i CUF:s Sakpolitiska program, 2006 som löd:

Sveriges bönder lider av hämmande produktionsskatter vilket gör de svenska producenterna mindre konkurrenskraftiga än de europeiska konkurrenterna. CUF vill se en harmonisering med de europeiska nivåerna av el, kväve och dieselskatt.

Han hävdade att det var ett ”jävla daltande” med de svenska bönderna och om man inte kunde konkurrera med deras europeiska kollegor så var det väll lika bra att lägga ner. Ganska intressant när man är med i ett parti som vill främja småföretagande. När vi frågade om han inte ville kunna köpa svensk producerat kött så svarade han att han helst bara ville ha det som var billigast och att han inte brydde sig om det så kom ifrån Thailand.

Jag har lite svårt att skriva alla de saker vi diskuterade om här, men det var ungefär på den vägen det fortsatte. Han var iaf en trevlig prick i övrigt, men han hade svårt att se saker ur ett eko-humanistiskt perspektiv.

I stort lyckades vi bra med motionsträffen och jag tror nog att alla gick därifrån en aning mer informerade eller fundersamma. Det är ju faktiskt mycket viktigt att diskutera igenom besluten och förslagen innan man sitter där på stämman, för förhastade beslut blir sällan riktigt som man tänkt sig i det långa loppet.

4 Kommentarer:

  • Måste säga att jag håller med honom om jordbruket. Handelshinder och subventioner håller ute andra producenter och det kan knappast ses som ett liberalt förhållningssätt! Vill de svenska bönderna överleva får de ta till andra grepp, kanske marknadsföra sig genom kvalitet istället för pris?

    Av Anonymous Anonym, 8/5/06 08:03  

  • Något som är nästintill omöjligt, folk brukar faktiskt bry sig ganska lite om vad de äter som vad det de äter kostar (det gäller inte alla, men många). Varför inte sänka ex. dieselskatten för att göra dem mer konkurrenskraftiga på marknaden?

    Av Blogger RUNVIK, 8/5/06 08:35  

  • Tja, det är väl diskuterbart. De har det ju sällan så mycket enklare än andra småföretagare och lever ofta med ekonomiska problem då man måste lägga ut pengar åt företaget. En bonde i Sverige idag har det ju otroligt mycket pga. vår lagstiftning än deras europeiska kollegor.

    Av Blogger RUNVIK, 8/5/06 09:02  

  • Bäste Ola! Vart står det något om handelshinder och subventioner??

    Av Blogger Lars Nyborg, 8/5/06 21:54  

Skicka en kommentar

<< Home



Bloggen danielrunvik.blogspot.com är inte längre aktiv. För mer aktuell information angående Daniel Runvik, besök hans hemsida:

www.danielrunvik.se