This is the main content. To display a lightbox click here

Runvik - ung i politiken

söndag, april 30, 2006

Värmlandsmässan

Idag stod jag på Värmlandsmässan och gjorde stoltserade med vår vackra fyrklöver. Det var ganska trevligt, men antalet personer där var tyvärr väldigt lågt. De hade ju iofs ställt alla partierna längst ner i ena hörnet, vilket kanske gjorde att inte alla orkade komma dit. Priserna för att komma in lär inte heller ha varit så hjälpsamma; 80 kronor för en vuxen och 50 kronor för pensionärer och barn, väldigt högt pris med tanke på att mässan också var mindre än tidigare.

Antagligen låter det som om jag är ganska bitter, men det var en bra dag trots allt. Dock något som faktiskt gjorde mig bitter var att det tåget jag skulle ha åkt med upp till Sunne ikväll var inställt pga. att det är valborg idag, även om det stod i tidtabellen att det skulle gå. Man kan bli ganska trött för mindre. Så nu sitter jag istället här på Centerexpeditionen och letar efter nått mer passande (en buss som är där uppe vid 00:00 visade sig vara det enda alternativet) samtidigt som jag är grovt irriterad på vårt allas kära SJ…

lördag, april 29, 2006

Kandidatträff

Idag ska jag på en kandidatträff för alla Centerpartiets kommunfullmäktigekandidater i Sunne. Efter detta ska jag åter ner till Karlstad för att imorgon kunna hjälpa till i C:s monter på Värmlandsmässan. Det innebär att jag antagligen kommer att vara inaktiv på bloggen under ca ett dygn.

Men har ni vägarna förbi Karlstad idag eller imorgon, gå in och kika på Värmlandsmässan!

Kriminella ska bosätta sig på landsbygden

Sossarna är tydligen inte nöjda med den väljarskara de har på landsbygden och därför väljer de tydligen att skrota den helt. På måndag (första maj) kommer Jan Emanuel Johansson (s) lägga fram sossarnas nya förslag om att låta alla brottslingar bosätta sig på landsbygden istället för att sitta i fängelse.

Förslaget innebär att alla, utom de ”riktigt farliga” (vad anses som farligt? tydligen inte ett väpnat rån enligt Jan Emanuel...), ska få erbjudas att bosätta sig på en liten ort och förses med en GPS-sändare som ska slå larm om personen går för långt bort. Jag kan tänka mig att inte särskilt många av oss på landsbygden är så sugna på att ha en man precis dömd för väpnat rån som granne, eller en våldtäktsman.

fredag, april 28, 2006

Ny mätning

Ja, det handlar inte om en omräkning av rösterna i Schlagerfinalen som det nu har varit så mycket prat om, utan istället om den senaste Temo-mätningen. Det är en fortsatt borgerlig ledning, och de flera av de borgerliga partierna ökar. Samtidigt får Vänsterpartiet den lägsta siffran de haft på ett år.

Kolla in mätningen här.

Göran på tu man hand

Allas vår kära Göran Persson uttalade sig igår i DN om att han: "vill regera utan stödpartierna". Det är väl inget konstigt egentligen, det tror jag nog att alla partierna skulle vilja. Men att uttala sig om det när de fortfarande är beroende av Vänstern och Miljöpartiet tycker jag är lite knepigt.

Om jag inte misstar mig så säger iaf Miljöpartiet att man vill sitta med i regeringen om man är med på ett fortsatt samarbete. Kan man tolka det som att Socialdemokraterna är helt emot
ett fortsatt samarbete?

torsdag, april 27, 2006

Dagens citat:

Det är lite som en sambaorkester i moll... /Emmy

Debatt debut

Idag deltog jag i min första ”riktiga” debatt, iaf i form av cuf:are.

Det var en ganska liten debatt, som ägde rum inför en musik 3:a (ESMU3). Jag viste sen tidigare att klassen bestod av ca: ¼ Ung vänster sympatisörer och sen var väll resten ganska åt vänsterhållet de också. Dock lyckades jag nog komma fram till några av dem och lyckades vinna åtminstone en röst (även om det inte är så mycket kändes det väldigt bra, och kanske flera av dem börjar fundera mer på det jag talade om framöver).

Men det känns skönt att faktiskt ha börjat med debatterna nu och jag tror längtar lite till de framöver.

onsdag, april 26, 2006

20 år sen Tjernobyl

Idag är årsdagen för Tjernobylkatastrofen och folk över hela världen har samlats för att både hedra de döda och även demonstrera emot kärnkraften. Som Centerpartist är jag givetvis för kärnkraftsavvecklingen(!), men samtidigt är det svårt att ersätta den direkt. Innan detta blir möjligt måste man hitta en förnyelsebar energikälla, så man slipper köpa in kolkraft av exempelvis Danmark eller Tyskland.

Jag har svårt att förstå varför vi samarbetar med Socialdemokraterna och miljöpartiet i frågan (partierna "
vill se samma lösning som i Tyskland där regeringen förhandlingsvägen får industrin att själva avveckla kärnkraften") när den socialdemokratiska regeringen har halverat stödet till forskning rörande förnyelsebara energikällor.

tisdag, april 25, 2006

Våra Licenspengar

En sammanfattning av läget:

I vår sändes på vår allas tv-kanal 1:an ett program vid namn Toppkandidaterna. I programmet skulle ett antal politisktoerfarna personer "lära sig" politik och i slutet skulle folket rösta på den de tyckte var skickligas som politiker. Vinsten bestod av 250 000 kronor som man efter eget tycke skulle skänka till olika organisationer/insamlingar.

Tidigt i programserien uteslöts en av kandidaterna för att han hade ett förflutet inom SSU. Dock brydde sig inte SVT om att utesluta Petter, en annan av kandidaterna som hade ett förflutet inom syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF). Petter som hade vana för politiken kom senare att vinna programmet och skänkte då 100 000 av sina 250 000 till syndikalisternas satsning Det osynliga partiet, eller som det förkortas: ( ).

De seriösa socialdemokraterna kunde inte vara representerade i tv-programmet men det gick utmärkt att tillåta den svenska våldsväns-tern att vara med. /Fredrick Federley

Sådär, nu vet ni hur det ligger till.

Det är iaf skandal att licensbetalarnas pengar ska stödja en organisation som motarbetar demokratin genom att spraya ner fasader och krossa fönster. Nu tycker vi i CUF att SVT får ta sitt ansvar och betala för den skadegörelse som ( ) har gjort sig skyldig till, både mot C men också mot en polisstation, arbetsförmedling, IOGT-lokaler och Dövas riksförbunds lokaler.

här skriver Fredrick Federley i en debattartikel i Göteborgs Posten (24/4) som rör ämnet.

Ungdomar i Köpenhamn

I DN idag kunde man läsa att många svenska arbetslösa ungdomar får jobb i Köpenhamn. Detta har kunnat bli sanning tack vare det Flexicurity system de har, motsvarande det förslag C gav i februari(ungdomsavtalen). Det är väldigt intressant att läsa om alla de ungdomar som stortrivs och också företagarna, som är väldigt nöjda med att nu ha nya möjligheter till expansion.

AMS i Malmö stöder tydligen också systemet då de är med och betalar biljetter för Malmöungdomar som vill åka över sundet för att söka nya jobb. Det är trevligt att läsa att förslaget är såpass lyckat och att människor som testat det är så nöjda. Vi får se hur lång tid det tar innan man i Sverige och i vänsterblocket öppnar ögonen och ser det goda resultatet.

Läs artikeln här.

Nätkrångel

Tydligen har vi haft stora problem med nätverket i skolan, det var därför som jag inte lyckades skriva något på bloggen igår. Ganska intressant, eftersom det var samma problem som vi hade precis innan vi tog lov vecka 15, och teknikerna har haft hela förra veckan på sig att lösa problemet (som max tar ett par timmar).

söndag, april 23, 2006

0,6 procent mellan blocken

Idag presenterade Sifo sin opinionsmätning för april, och som väntat har skillnaden mellan blocken minskat. I mars var skillnaderna mellan vänster- och högerblocket ungefär 7 procent (högern: 51, vänstern: 46).

Största boven i dramat är kategorin ”osäkra väljare” som ökat ganska påtagligt. Antagligen är folk väldigt ställda efter den debatt som pågått under sista tid: ungdomsavtal, anställning inom offentlig sektor och arbetsgivaravgifter mm. Det kan inte vara lätt för en mindre insatt person att ta ställning i detta läge.

Samtidigt är det nog många osäkra vänsterröster som går fram och tillbaka, folk som kanske är beredda att ta det stora steget att lägga en borgerlig röst, men som inte är helt säkra än. Det kan inte heller vara lätt, folk som har röstat vänster hela sitt liv men kanske börjat tvivla på den socialdemokratiska politiken, folk som sett att de gått ifrån sin ideologi. Om de är beredda att ta det steget den 17:e september är omöjligt att säga än.


Partisympatierna i procent

I procent. Förändringen från mars inom parentes

s 36,2 (+-0)

v 6,4 (+0,8)

mp 5,2 (+0,8)

m 26,2 (-2,0)

fp 11,5 (+1,3)

kd 5,4 (-0,5)

c 5,3 (-1,3)                   källa: Sifo

lördag, april 22, 2006

"Jag förstår ingenting"

Detta var Leif Pagrotskys kommentar till Ekot igår när de frågade honom om Centerns nya förslag. Det är tydligt att han faktiskt inte har förstått någonting heller, eftersom han där, och sen också i en skriftlig kommentar till DN, påstod att Centern vill avskaffa fasta anställningar för alla under 26? Jag kan inte förstå hur en så högt uppsatt regeringsmedlem kan säga något så inkorrekt i en skriftlig kommentar!

Det känns som det är svårt för Socialdemokraterna att greppa situationen just nu, de häver ur sig de mest desperata kommentarer, en efter en. Värst är att de troligtvis får med sig en hel del oinsatta personer på sin sida i just den här frågan, men det är väll bara att hoppas att de har fått ta del av mer korrekt information innan den 17:e september.

Läs Pagrotskys kommentar här.

fredag, april 21, 2006

Homostil eggar

Jag läste just i DN om den lite "homosexuella" bilden på Kåberg och Ledin, som aftonbladet hade häromdagen. Inte trodde Frölundas fans att deras ramsa: "Kåbergs flickvän heter Per Ledin" skulle bli en sådan peppning för Färjestadspelarna. Ledin såg nästan hedrad ut när han ställde sig och började sjunga på den i onsdags (och vilket stöd han fick av alla åskådarna sen).

Det känns sunt att det inte blev någon tabugrej iaf, och jag tror att det här var bra för alla de homofobiska hockeyfansen som finns där ute.

Läs DN-artikeln här.

RÄTTVISEBRIGADEN

Läste just på Fredrick Federleys blogg att han fått ett hotbrev från just rättvisebrigaden. Undrar varför de inte har bättre saker för sig på sig på fritiden, får hoppas att våra förslag om ungdomsavtal blir verklighet så att de kan skaffa sig ett jobb.

Läs brevet här på Fredricks blogg.

Bonus för ungdomsjobb

Nu har centern lagt fram ännu ett förslag för att minska arbetslösheten. Det nya förslaget innebär en bonus för de företagare som ger ungdomar en fast anställning. Detta är nog ett mer socialistiskt förslag, vilket kanske gör det mer svårsmält för de andra allianspartierna. Samtidigt skulle det väl leda till hårdare tag mot Socialdemokraternas favorit myndighet AMS, och det är dags att man börjar ge dem lite konkurrens:

Vi kan se i dag att arbetsförmedlare förmedlar ett fast jobb per anställd och år och det är inget godtagbart resultat. Då vill jag att det är några fler som kan vara med på den här marknaden och att Ams faktiskt får lite konkurrens … Om vi har 146 000 ungdomar utanför arbetsmarknaden i en högkonjunktur måste vi pröva nya lösningar. - Maud Olofsson

Vi får hoppas att syndikalisterna kan godta det här förslaget också, annars blir det väl mer odemokratiska handlingar från deras ”osynliga parti”…

torsdag, april 20, 2006

Miljöpartiets valmanifest

40 000 nya jobb inom offentlig sektor, vad tänker de på egentligen! Det är iofs smart att ta pengar från de ams-åtgärderna som sossarna tror ska skapa jobb, men varför lägga det på anställningar inom offentlig sektor, varför ska staten vara allas arbetsgivare? De skattepengarna borde vi ha för att kunna betala av stadsskulden, för att laga alla de undermåliga vägar som finns (inte minst i glesbygden), till skolmaterial och sjukvården.

De står också fast vid sina andra ”skattehöjande” åtgärder de vill genomföra: 35 timmars arbetsvecka, friår, mm. Fast jag är lättad av att de äntligen vågar ställa sig emot sossarna lite och ha med en sån sak som ”valfrihet i barnomsorg”. Det var väldigt oväntat.

Glädje på torget

Det var verkligen fullt drag på torget igår när man välkomnade hem guldet till Karlstad igen. Ca.15 000 glada värmlänningar hade samlats på Karlstads torg i den vackra Värmlands sola, och det var tur det var sol, för spelarna var ju knappast snabba upp på scen. Tillställningen startade enligt programmet klockan 16:00, men det inleddes med nått dåligt Värmlands band, sen Da Buzz. Båda banden var ytterst dåliga i att få med sig publiken, och alla bara stod tysta och väntade på att laget skulle komma. Det enda som lyckades få igång dem innan var när Sven-Erik Magnusson (en av Sven-Ingvars killarna) kom och sjöng några gamla klassiker som publiken kände till.


Men sen kom man igång med Färjestads låtarna, och då var det ingen häjd på publiken (iaf inte i de främre raderna). Sen, ungefär en timma efter starten, presenterade man laget, och en efter en kom de upp på scen o mötte publikens jubel!

Bild på Färjestads laget taget under välkomnandet (19/4/06)

onsdag, april 19, 2006

Väntad passivitet

Som ingen kan ha missat redovisades vårbudgeten igår, och Per Nuder målar upp en bild av ett underbart och idylliskt Sverige. Men han kan inte ha läst i aftonbladet nyligen. Han kan inte ha sett på nyheterna eller inte heller gått över torget en vanlig arbetsdag och sett de ungdomar som sitter där, med båda fötterna utanför arbetsmarknaden. Istället ägnar man tiden åt att prata högkonjunktur och möjligheter till höjda bidrag.

Till och med Ida Gabrielsson (ordf. Ung vänster) var missnöjd med åtgärderna gällande arbetslösheten (varför uppmärksammas inte de här oenigheterna inom vänsterblocket lika mycket som hos den borgerliga alliansen), även om hon tror att lösningen är 200 000 nya jobb inom offentlig sektor (i mina ögon en orimlig siffra). Varför har man inte i vårbudgeten lagt fram konkreta förslag för att få in unga på arbetsmarknaden? Det enda som man har gjort för att lösa problemen är att skapa en pysselsättnig i form av plusjobb, där man inte ens efter anställningsperiodens slut är berättigad A-kassa.

Visst låter det väl bra att man höjer studiebidraget för oss gymnasieungdomar, men jag skulle nog ärligt talat känna mig tryggare av att veta att jag har möjlighet till ett jobb när jag studerat klart än att jag kanske har råd att se Ice age 2 den här månaden istället för nästa.

tisdag, april 18, 2006

Värmländsk kämparglädje

Nu är det avgjort! Guldet kom hem till Karlstad igen!

Det känns väldigt bra, och glädjen i Löfbergs lila arena är absolut på topp nu. Får se om det blir något ordentligt ståhej på tôrget imorgon, då vi kan välkomna guldet hem till Värmland igen, där det hör hemma.



måndag, april 17, 2006

Till sist...

Så var det dags för även mig att skaffa en blogg, "bättre sent än aldrig" är det väl man brukar säga. Jag är väl inte direkt ovan vid konceptet då jag har skapat bloggar för ganska många av mina partivänner, och fått hjälpa dem med både det ena och det andra. Fast det ska bli intressant att se hur jag klarar att sköta den själv (man vet ju aldrig, jag kanske är en riktig slarvpelle).

Men jag hoppas och tror att jag ska orka hålla igång den, annars får ni skälla lite på mig. Ha en fortsatt glad påsk, och hoppas jag ser er här inne igen!


/Daniel Runvik



Bloggen danielrunvik.blogspot.com är inte längre aktiv. För mer aktuell information angående Daniel Runvik, besök hans hemsida:

www.danielrunvik.se