This is the main content. To display a lightbox click here

Runvik - ung i politiken

onsdag, juni 21, 2006

Få invandrare i C

Jag hörde igår på nyheterna att C är det parti som har lägst antal invandrare på listorna (till och med lägre än SD) och det tyckte man var väldigt konstigt. Själv är jag måttligt förvånad på Centern är främst etablerade på landsbygden där invandrarantalet och antalet människor med utländsk bakgrund tyvärr är lägre än inne i storstäderna (medan exempelvis SD är främst etablerade i Skåne där invandrar antalet är relativt högt). Givetvis är detta ett stort problem, men jag vet från vårt valarbete i både C och CUF att vi arbetar hårt för att få en större etnisk mångfald inom partiet/förbundet.

Lösning på problemet: Fler centerpartister i städerna och fler invandrare på landsbygden (alltså mindre segregation åt folket!).

söndag, juni 18, 2006

Maria Wetterstrand

Idag såg jag på en av debatterna i riksdagen och en av de sakerna jag reagerade starkast på (förutom Göran Perssons fegspel i talarstolen) var när Maria Wetterstrand sa att hon inte tyckte att staten skulle vara med och skapa varje enskilt jobb (vilket var menat som kritik mot borgarna på nåt underligt sätt?) utan att man skulle låta över det på andra kreativa människor (Menar hon då företagare? Vad är det då hon gnäller om?). Det är ju precis det som Alliansen tycker, inte att man ska anställa fler inom offentlig sektor bara för anställandets skull som Mp tycks vilja i deras förslag. Känns lite som dubbelmoral eller förvirring, vet inte vilket.

Startskottet

Ikväll har sommaren börjat på allvar: Jag har sett på en Håkan Hellström konsert här i Gbg. I övrigt har jag haft en väldigt somrig och trevlig vecka som jag spenderat nere på västkusten tillsammans med Emma. Vilket också leder till att jag inte heller har gjort så mycket politiskt eller bloggat osv. vilket givetvis har märkts här.

Men men, det är sommarlov, och jag lovar att jag ska skriva igen så snart jag får möjlighet.

Under tiden, njut av den underbara sommaren!

söndag, juni 11, 2006

Sommarlov

Precis som många andra har jag nu fått och tagit mig ett väl förtjänat sommarlov. Redan imorgon bär det av mot Bohuslän och soliga klippor. Det kommer dock antagligen innebära att skrivandet fortsätter vara knappt, men jag ska allt försöka skriva ner nått så snart jag får möjlighet.

I övrigt har jag idag läst en mycket bra och intressant debattartikel i DN som min mor hade lagt undan, skriven av Thorbjörn Fälldin och Maud Olofsson. Den handlade om skillnader och likheter mellan valen 2006 och 1976.

Läs den här.

Om man sedan tyckte att kärnkraftsfrågan borde ha nämnts i artikeln och man är allmänt bitter i övrigt kan man läsa detta också, men personligen tyckte jag det var mest överdrifter och trams (C är fortfarande negativt inställda till kärnkraft!).

lördag, juni 10, 2006

Den underbara Karlstaddialekten

Jag läste på DN.se nyligen och fick då se följande lilla roliga reklamskyllt:


Testa att klicka på den och sedan gå in på tävlingen. Klicka sedan på Karlstad, och du kommer att få höra på en väldigt underbar dialekt!

torsdag, juni 08, 2006

11,9 procent

Ungtval.se så presenterade man i tisdags resultatet av det "unga valet", och resultatet var väldigt chockande (och lite skrämmande): Sverigedemokraterna fick 11,9 procent, alltså det tredje största partiet bland unga. Hur kan det ha blivit så? Hur kan 11,9 procent av alla ungdomar idag, som ändå har växt upp med en något mer rätt vänd världsbild än vissa av våra äldre, vara så främlingsfientliga och motarbeta det mångkulturella?

Just nu på hemsidan kan man läsa om en av deras ungdomskandidater, Emma, som säger: Det händer mycket skit på grund av det mångkulturella samhället. Vadå frågar jag och mina kompisar när vi läser detta? Själv kommer jag nog bara på en enda sak: Segregation. Det är ju faktiskt en väldigt negativ grej som kommit med det mångkulturella samhället, men det är ju ytterst sällan det är invandrarnas eget fel.

En stor suck och sen får man hoppas på bättre tider (hoppas folk faktiskt inte tycker som de röstar i det här fallet).

Se resultatet av omrösningen här.

onsdag, juni 07, 2006

Snart klart

Men inte riktigt där än kan jag ju säga. Idag ska alla arbeten (utom ett historiearbete) vara inlämnade och det har varit lite stressigt för att hinna med alltihop. Sen imorgon ska man gå upp tidigt för att göra i ordning studenternas lastbilar som vi sen ska åka på och hålla ordning på studenterna (man kommer att känna sig som värsta partypoopern). Sen är det tillsist dags för avslutning...


Det känns som om det är en hel del som ska bli gjort, på i stort sett ingen tid, men det ska nog gå bra. På lördag flyttar jag mina grejer upp till Ämtervik igen också, sen ska jag börja min semester.

Men just för att jag har så otroligt mycket som måste göras så är det mycket möjligt att jag inte kommer hinna att skriva så mycket här (jag hann inte skriva igår tillexempel) så ni får ha överseende med det.

måndag, juni 05, 2006

Dagens citat:

...önskar er en riktigt fortsatt trevlig kväll / Vädertanten på TV4

söndag, juni 04, 2006

Färre flyktingfientliga

Äntligen har det börjat gå åt rätt håll; svenskarna har börjat inse att det inte är fel att ta emot flyktingar. Samtidigt är siffran på folk som tycker det vore bra om Sverige tog emot färre flyktingar väldigt hög (48 %), och jag hoppas innerligt att det inte är lika många som faktiskt är rasistiskt lagda.

Läs mer på DN.se

lördag, juni 03, 2006

Rökning

Finns det någonting jag har väldigt svårt för så är det rökning, jag ogillar starkt när någon jag känner röker och de flesta jag känner vet också det så de röker sällan i min närhet. Dock händer det ju ganska ofta att det finns andra idioter som inte tar någon som helst hänsyn till människor och kanske står och röker mitt på torget, busstationen eller kanske rent av mitt inne i en stor folksamling.

Igår satt jag på tågstationen i Karlstad och väntade på mitt tåg när plötsligt det står hela 5 personer runt omkring mig som röker, och det kändes verkligen som om all röken kom farandes på mig. Troligtvis var så inte fallet, men jag lär iaf ha fått i mig lika mycket av skiten som om jag själv stått och puffat på en av de ciggarna.

Det är givetvis inte möjligt att förbjuda rökning på allmän plats, men det skulle vara väldigt trevligt...

fredag, juni 02, 2006

Skatter, skatter och åter skatter

Idag har jag varit hemma hos mina föräldrar i Västra Ämtervik där vi suttit och diskuterat lite allt möjligt. När jag sedan kom in på ämnet: SMS-skatt, och liknande som jag tidigare skrivit om här i bloggen blev det en hel del förskräckelse, förvåning och utmattning. Georg undrade direkt vad det skulle kunna kosta med en liten gård och en skogsplätt nere i Idaho. Troligtvis inte så väldigt mycket i längden då man lätt sparar ihop de pengarna man annars skulle SMS:at-, bott-, intjänat-, rest-, ätit- och druckit bort i skatter. Jag gillar hans kommentar (med en hemskt uppriven och matt röst):

Nu får det vara bra... nu får det ta mig fan vara bra.

torsdag, juni 01, 2006

17 år och får rösta...

Det var allt på tiden att man har börjat diskutera röstningsåldersfrågan; att man ska få rösta då man fyller 18 under valåret. Frågan har under en tid varit under diskussion hos CUF och sedan en tid tillbaks har vi varit possitivt inställda till en ändring av röstningsåldern.

Först var jag ganska tveksam till en ändring; man måste ju dra den någon stanns och det blir ju alltid någon som är en dag ifrån. Jag själv har ju väldig tur då jag faktisk är född en dag innan (väldigt nära att jag inte får rösta). Men sen började jag tänka på lite andra saker runt omkring, exempelvis att de som är födda efter 17:e september ändå mest umgås med de från samma år osv. Därför skulle det kännas ganska logiskt om man faktiskt drog gränsen där istället.



Bloggen danielrunvik.blogspot.com är inte längre aktiv. För mer aktuell information angående Daniel Runvik, besök hans hemsida:

www.danielrunvik.se